Ontwikkeling nieuwe behandelmethode Parkinsonpatiënten in Duits-Nederlandse grensregio
In juli 2023 startte het Interreg-project 'Parkinson Vibrating Socks'. Het project heeft positieve invloed op de mensen die in de grensregio Duitsland-Nederland leven. Hierover gingen de vertegenwoordigers van het project en het regionaal programmamanagement Interreg in gesprek. En over wat ze de aankomende jaren van het project verwachten.
Het project verbetert de mobiliteit van mensen met de ziekte van Parkinson. Bij deze ziekte horen ook een aantal motorische problemen, zoals trillende handen of instabiliteit van de houding. Hoe helpen jullie mensen die hier last van hebben met dit project?
Robert Stojan: ''Bij de ziekte van Parkinson komen ongelooflijk veel symptomen samen. We kunnen deze niet allemaal bestrijden, maar we kunnen wel proberen om één symptoom die patiënten als erg vervelend ervaren minder vermoeiend te maken. En dat is het hoofddoel van ons project. Het gaat om de behandeling van 'freezing of gait (FOG)', letterlijk vertaald 'het bevriezen tijdens het lopen'. Dit gebeurt met een 'cueing'-methode, die werkt zonder extra medicatie. FOG is een situatie waarbij de voeten opeens 'vastzitten' aan de grond en mensen hun volgende stap niet meer kunnen zetten, wat kan leiden tot vallen.''
Jullie willen een cueing-systeem ontwikkelen zonder gebruik van medicijnen. Maakt dit jullie project uniek?
Robert Stojan: Cueing werkt inderdaad zonder medicatie, maar we zien het vooral als ondersteuning voor medicatietherapie, omdat Parkinson-patiënten al medicijnen nemen. Cueing kan voor meer verbeteringen zorgen en de therapie met medicijnen voor een deel aanvullen. Vooral wanneer medicijnen niet effectief lijken of niet aanslaan.
Claudia Voelcker-Rehage: We zien ook vaak dat een FOG optreedt wanneer de ziekte zich al in een verdere fase ontwikkelde. Juist in deze periode krijgen patiënten al medicijnen die hun klachten minder moeten maken, maar die helpen niet altijd om een FOG te voorkomen. Cueing is dan een hulpmiddel om doorlopend een FOG te bestrijden.
Waarom werken jullie samen over de grens?
Robert Stojan: Onze samenwerking over de grens maakt het project natuurlijk ook uniek! In het grensgebied is veel losse kennis beschikbaar, die we in het project met elkaar verbinden. We vullen elkaar goed aan. Ook is het een voordeel dat we een prototype voor twee markten kunnen ontwikkelen, waardoor het breed is in te zetten.
Wat willen jullie tegen het einde van het project bereikt hebben?
Silke Kärcher: We zetten het project zo op dat we door verschillende fasen gaan. Na elke cyclus van ontwikkeling interviewen we patiënten en betrekken we ook fysiotherapeuten en familieleden. Het doel is om te komen tot een marktgericht product, waarin we de kennis en ervaring van alle betrokkenen verwerkten.
Naam van het project
Parkinson Vibrating Socks
Penvoerder
Interreg Deutschland-Nederland
Leadpartner
Universität Münster
Projectpartners
- University of Twente
- feelSpace GmbH
- MS Sherpa
- Medisch Spectrum Twente
- Radboud Universiteit
- Radboud universitair medisch centrum / Radboudumc
- ParkinsonNet
- Parkinsonnetz Münsterland+
- IHP Dresden - Sensorische Systeme
- Rijksuniversiteit Groningen
- Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Doel
Vernieuwing om bij mensen met de ziekte van Parkinson een symptoom die patiënten als erg vervelend ervaren minder vermoeiend te maken.
Locatie
Grensregio Deutschland-Nederland
Beschikbaar budget
€ 4.246.012
Programmaperiode
2021 - 2027