Interreg Deutschland-Nederland
Interreg Deutschland-Nederland steunt projecten die zich richten op samenwerking tussen Duitse en Nederlandse organisaties, bedrijven, overheden en verenigingen in het grensgebied van beide landen.
Het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland heeft 4 prioriteiten. Dit zijn doelen die ieder een thema hebben. Dit is onderdeel van het cohesiebeleid 2021-2027. Voor economische groei, werkgelegenheid, sociale integratie en beter samenwerking in de grensregio.
- Een innovatiever programmagebied
- Een groener programmagebied
- Samenwerken aan een verbonden grensgebied
- Een Europa dichter bij de burger in het grensgebied
Voor de Nederlands-Duitse grensregio is er in 2021 tot 2027 een bedrag van ongeveer € 465 miljoen beschikbaar.
Wil je een eigen project starten?
Je kunt op elk moment bij het programma subsidie voor je project aanvragen. Interreg Deutschland-Nederland werkt niet met “calls for proposals” (oproepen voor aanvragen). Er bestaan alleen verschillende aanvraagrondes volgens een vaste planning.
Bekijk alle datums en deadlines op de website van Interreg Deutschland-Nederland
Download hier sjablonen, voorbeelden en formulieren voor bij je aanvraag van Interreg Deutschland-Nederland.
Liever persoonlijk advies over de voorwaarden en aanvraagprocedure? Neem dan contact op met de contactpersonen van het regionale programma bij jouw in de buurt.
Wist je dat...
Voor Duitsers en Nederlanders dezelfde regels gelden?
De subsidieregelingen van Interreg Deutschland-Nederland gelden voor Duitse en Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen waarborgen we dat we alle subsidieontvangers gelijk behandelen. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan je gewend bent. En soms ook wat moeilijker.
We projecten in prioriteit 1 en 2 aan verschillende “focusthema’s” kunnen toewijzen?
Om de doelen in prioriteit 1 en 2 uit te voeren, zijn er 5 focusthema's in het programmagebied:
- Energie & Klimaat
- High Tech Systems & Materials
- Integratie, Onderwijs & Arbeidsmarkt
- Agro & Food
- Health & Care
Deze onderwerpen baseren we op de strategieën van de programmapartners. Een expertgroep van ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers heeft voor de focusthema‘s een informatieblad ontwikkeld. In dit infoblad staan de belangrijkste uitdagingen, ontwikkelingen en grensoverschrijdende kansen voor alle themagebieden. Het biedt een kader voor de projecten die aanvragers binnen dit themagebied uitvoeren. Alle projectconcepten die passen bij een focusthema binnen prioriteit 1 en 2 worden ter beoordeling voorgelegd aan een expertgroep. Vóór het project definitief is aanvraagd.
Een project koppelen aan een focusthema is niet verplicht. Toch helpt het om de beschikbare middelen gericht in te zetten. Dat leidt vaak tot een hogere kwaliteit van de projecten. Kwaliteit is een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de programmadoelen op innovatief en groen vlak.
Projecten die horen bij focusthema‘s zijn niet verbonden aan een regio binnen het programmagebied. Projecten op regionaal niveau zijn mogelijk, maar ook projecten met partners uit het gehele programmagebied. Bij de beoordeling zijn de inhoud en de kwaliteit van het project het meest belangrijk.
Meer informatie over de 5 focusthema‘s lees je op Deutschland-nederland.eu.
Interreg Deutschland-Nederland ook uitwisselingen van scholen of verenigingen steunt?
Met de zogenoemde “kaderprojecten” uit het kleinprojectenfonds bieden we in het programmagebied steun voor kleine en mini-projecten. Zoals een uitwisseling tussen 2 scholen of een voetbalwedstrijd tussen 2 sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen voor meer draagvlak voor de grensoverschrijdende samenwerking. Ook later op een groter niveau.
Je kunt de subsidie aanvragen bij het regionale programmamanagement bij jou in de buurt. Alle contactgegevens vind je op Deutschland-nederland.eu.
Er eigenlijk 3 landen meedoen?
Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen vrij veel eigen bevoegdheden. Interreg valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Je kunt dus met verschillende ministeries of contactpersonen te maken krijgen.
De aanvraag voor subsidie voor mkb-ers nu makkelijker is?
Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als mkb-er “aan te haken”. Met kortere processen, zodat je snel kunt starten met je innovatieve projectidee. Meer informatie hierover krijg je bij het regionale programmamanagement bij jou in de buurt. Alle contactgegevens vind je op Deutschland-nederland.eu.