Thor en zijn viervoetige collega’s beveiligen de haven van Rotterdam

Wanneer de schemering valt, gaan Michael en Thor weer aan het werk. Dit team redt mensenlevens, dankzij de unieke opleiding en capaciteiten van herdershond Thor. Ze doen een rondje langs de vrachtwagens die klaarstaan in de Rotterdamse haven om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk (VK) te maken. Als je vanuit Nederland via een van deze vrachtwagens illegaal het VK hoopt binnen te komen, kan Thor je leven redden. Als je mensensmokkelaar bent, is Thor een behoorlijke domper op je bedrijfsmodel.

Honden voorkomen mensensmokkel en illegale migratie

Thor is een van de 6 migratiehonden die in de Rotterdamse havens inklimmers en assenhangers opsporen. Assenhangers en inklimmers zijn mensen, waaronder zelfs kinderen, die vrachtwagens in klimmen of aan de assen gaan hangen. En zo de oversteek naar Engeland proberen te maken. Met of zonder hulp van mensensmokkelaars. Naast illegale migratie leidt dit tot grote bedragen aan schade. Om de vrachtwagens binnen te komen worden zeilen kapotgesneden. En om plaats te maken voor een groep overstekers wordt lading uit de vrachtwagens gegooid. Ook kan het uiteraard levensgevaarlijk zijn. Onder andere verstikking ligt op de loer. Migratiehonden zoals Thor zijn er speciaal voor opgeleid om mensen op te sporen in ruimtes waar mensen(ogen) niet kunnen komen. 

Na succesvolle pilot volgen meer honden 

Michael en hond Nolan waren de eersten actief in de haven als geleider en migratiehond. Inmiddels is Nolan met pensioen en is het aan hond Thor met Michael. In 2017 begonnen ze als een pilot en groeiden ze tot een team van 4 geleiders met 4 honden. Naast dat de pakkans hoger is, blijkt de aanpak afschrikkend te werken. Inklimmers en assenhangers proberen vaak meerdere keren om via de vrachtwagens de oversteek te maken. Maar de kans om gepakt te worden door Thor of een van zijn hondencollega’s is groter dan voorheen. Bovendien kan het intimiderend zijn om een grote blaffende herdershond voor je te hebben. Zeker in een holle ruimte waar het geluid weergalmt. De Europese Commissie ziet de aanpak ook als effectief. In de Schengenevaluatie 2021 staat de aanbeveling om de inzet van migratiehonden uit te breiden. Dit gebeurt dankzij de financiering uit het Fonds voor Geïntegreerd Grensbeheer (BMVI). 

De inzet van de geleiders tijdens een dienst is langer dan die van de honden. Daarom kan de dienst worden uitgebreid door elke geleider met 2 migratiehonden te laten werken. Daarom worden er met BMVI-financiering 4 extra honden ingezet en opgeleid. 3 honden zijn inmiddels aangekocht opgeleid en ingezet. De 4e maakt vanaf 2024 de haven (on)veilig. Ernaast worden er 4 hondenkennels en een auto ingekocht. Die wordt speciaal ingericht om de honden te vervoeren. 

Een duurzame oplossing voor meerdere uitdagingen 

Naast voldoen aan een Schengenaanbeveling, strijden tegen mensensmokkelaars, voorkomen van illegale migratie en schade aan goederen, is de inzet van honden duurzaam. Honden zijn betrouwbaar, gaan door weer en wind en zijn lang inzetbaar. Ook zijn ze goed in elke vorm van het opsporen van mensen in moeilijk uit te kammen ruimtes. Een succesvol, efficiënt en aaibaar project. 

Naam van het project

Schengenaanbevelingen Buitengrenzen

Penvoerder 

Zeehavenpolitie 

Doel

De passage van de Schengengrenzen efficiënter en veiliger maken.

Locatie 

Nederlands grondgebied en dan met name op de Schengen-grensovergangen. 

Beschikbaar budget 

€ 762.925, waarvan een bijdrage van de Europese Unie: € 572.193. 

Van dit bedrag is ongeveer de helft voor de inzet en aankoop van de migratiehonden. Het overige bedrag is voor de inzet van een risicoanalist.

Programmaperiode 

1 januari 2023 t/m 31 december 2027

Meer weten? 

Fonds voor Geïntegreerd Grensbeheer (BMVI)
Welke landen zijn Schengenlanden?