Van dierlijke naar plantaardige vis door Zeeuws project
Om de negatieve invloed van voeding op de wereld kleiner te maken, worden plantaardige alternatieven voor dierlijke producten steeds populairder. Er zijn veel soorten plantaardige vleesvervangers beschikbaar. Maar voor visvervangers is dit nog niet het geval. Het project ‘Plant-based Seafood’ (plantaardige zeevruchten) legt de aandacht op de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten.
Visvervangers nog niet goed genoeg
De visvervangers die er nu zijn, worden door consumenten nog niet gezien als volwaardig alternatief voor visproducten. Ze hebben simpelweg niet dezelfde kwaliteit (smaak, geur en mondgevoel) als hun dierlijke tegenhangers. Vis heeft een gelaagde, olierijke structuur. Die is erg lastig na te bootsen met de productietechnieken, plantaardige halffabricaten en ingrediënten van nu. Conserveren (bewaren) van plantaardige texturen die lijken op vis is ook een uitdaging. De hittebestendigheid van veel producten is te zwak. Daardoor verliezen ze kwaliteit en smaak. Om deze uitdaging aan te gaan, slaan verschillende ondernemers de handen ineen bij dit OPZuid-project.
Lokale ingrediënten en hulp aan klimaatdoelen
Thijs Wullems, oprichter van Monkeys by the Sea, werkte jarenlang in de visindustrie. Nu vindt hij dat het ook anders kan. In 2021 startte Wullems Monkeys by the Sea en begon hij ‘plant-based seafood’ te maken. Met lokale ingrediënten. “We gaan de productietechnologie van de visvervangers verbeteren. En halffabricaten ontwikkelen waarmee andere producenten ook verder kunnen verduurzamen. Daarnaast verbeteren we de voedingswaarde en smaak van onze eindproducten en ontwikkelen we compleet nieuwe producten”, deelt Wullems.
Zo helpt Plant-based Seafood mee met voedselproductie waarbij minder CO2 vrijkomt en daarmee met de klimaatdoelen. Het moedigt aan om dierlijke eiwitten door andere plantaardige keuzes te vervangen.
Experts in ingrediënten, textuur en meer
Monkeys by the Sea bestaat uit een sterke en gemengde groep partners met kennis uit verschillende hoeken van Nederland. De projectpartners vullen elkaar goed aan. Bijvoorbeeld:
- Monkeys by the Sea opereert vanuit Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Dat is een broedplaats die kennis verzamelt en deelt over voedsel en landbouwproducten die daarbij horen. Met focus op de overstap van dierlijke naar plantaardige eiwitten.
- Meatless is specialist in nieuwe eiwittexturen.
- Coroos brengt kennis over milde conservering in. Zodat producten goed houdbaar zijn en hun voedingswaarde houden, in gekoelde en geconserveerde vorm.
- Enough heeft een nieuw ingrediënt ontwikkeld: myco-proteïne. Dat is een eiwit voor fermenteren, een proces waarbij je goede schimmels, bacteriën en gisten gebruikt om een ander soort eten of drinken te maken. Het eiwit brouwen ze in een gloednieuwe fabriek op het Cargill-terrein in Sas van Gent.
Subsidie voor een plantaardige visrevolutie
“Door de Europese OPZuid-subsidie is er innovatie, samenwerking en staan de neuzen van de projectpartners dezelfde kant op. Zo tillen we deze productgroep naar een hoger niveau. Dit project is uniek, omdat bedrijven in agrifood samen innoveren en ze maken gebruik van een lab. Daarnaast hebben ze ook een complete keuken waarin de partner de producten bereiden. Samen met chefkoks, die ook onderdeel zijn van het project.
Naam van het project
Plant-based Seafood (plantaardige zeevruchten)
Penvoerder en samenwerkingspartners
-
Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
-
Plantaardige vis-startup Monkeys by the Sea
-
Vegetarische groothandel Meatless
-
Eiwit-producent Enough
-
Conserveerder COROOS
-
Koks van het restaurant De Kromme Watergang
-
Zeewaterzuiveraar Oosterschelder
Locatie
Zeeland
Beschikbare subsidie
Ruim € 1 miljoen, waarvan € 907.777 uit het Europese fonds OPZuid en € 205.755 euro van Provincie Zeeland.
Projectperiode
2021 tot 2027
Meer weten?
Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
OPZuid - Europees programma voor transitiegedreven innovatie
Monkeys by the Sea